פירוש השם תמ"א הינו ראשי תיבות של המונח תוכנית מתאר ארצית. מנהל התכנון במשרד פנים מפרסם תוכניות מתאר ארציות הבאות לתכנן ולפתור אתגרים בענייני תכנון מרכזיים השייכים לתחום התכנון והבניה.
המספר של התמ"א הינו המספר הסידורי של התוכנית הארצית, ישנן תוכניות תמ"א מרובות, כגון: תמ"א 42 הינה תוכנית מתאר ארצית העוסקת בתכנון לתחבורה יבשתית משולבת, ובאה להחליף את תמ"א 3 – תוכנית המתאר הארצית לדרכים משנת 1976, ואת תמ"א 23 תוכנית המתאר הארצית למסילות ברזל משנת 1986. תמ"א 42 הינה תוכנית מתאר ששנת היעד שלה הינה 2040.
תמ"א 38 הינה תוכנית מתאר ארצית שעניינה חיזוק מבנים על מנת שיחזיקו במצב בו מתרחשת רעידת אדמה. העובדה כי ישראל נמצאת על השבר הסורי אפריקאי אזור בו מתרחשות רעידות אדמה העלולות להביא לפגיעות בנפש ולהתמוטטות מבנים ותשתיות, הביאה את ממשלת ישראל לחפש דרך לצמצום הסיכון. מהבדיקות שנערכו נמצא כי מבנים אשר חוזקו בהתאם לתקנים מתאימים מורידים את הסיכון משמעותית לפגיעה בנפש ולנזק לרכוש.
יצוין כי התקן לחיזוק מבנים בפני רעידת אדמה הינו ת"י (תקן ישראלי) 413 – תכן עמידות מבנים ברעידת אדמה, אשר יצא בשנת 1975 (ועבר מאז מס' תיקונים). רק בשנת 1980 החלו להכיר בתקן הנ"ל, ועד אז בנו תוך התעלמות מבעיית רעידות האדמה, ההערכה הרווחת היא שכ- 50% מהבניה המאוכלסת נעשתה באותה תקופה. לקראת שנות התשעים הנושא החל לעלות לסדר היום הציבורי, ההערכה כי עד אז נבנו עוד כ-25% ובסה"כ כ-75%.
בשנת 1995 יצא תקן רעידות אדמה חדש שהציב סטנדרטים חמורים אשר רוככו קצת בשנת 1998.
בשנת 2005 אושרה תוכנית תמ"א 38 אשר על פי הנחיותיה נקבעה המסגרת הסטטוטורית להיתרי בניה שינתנו בהליך והתמריצים הכלכליים אשר יינתנו על מנת שבעלי מבנים ישנים הנמצאים בסכנה במצב שבו תתרחש חלילה רעידת אדמה יעמדו בהוצאות הכרוכות בהליך החיזוק של המבנה.
ההוראות של תמ"א 38 קובעות כי התוכנית חלה על חלק מהבניינים שניתן להם היתר בניה קודם ליום 1.1.1980. תוכנית תמ"א 38 אינה חלה על מבנים עד שתי קומות בשטח של 400 מ"ר, מבנים שברוב הזמן לא מתגוררים בהם, מבנים המיועדים להריסה, וכן באזורים מסוימים.
מתוקף אחריותה היתה המדינה צריכה לעשות בעצמה את חיזוק המבנים, ברם עלות חיזוק המבנים הינו יקר מאוד והמדינה לא תוכל לעמוד בהוצאות האלו. מאחר והעלות לדיירים הינה יקרה אף היא ועלולה למנוע מהם לעשות את החיזוק הנדרש, העניקה המדינה תמריצים במסגרת תמ"א 38 באמצעות זכויות בניה חדשות על גג הבנין, וכן מתאפשר לבעלי הדירות להגדיל את דירתם. בפועל ברוב המקרים בו מבצעים הליך חיזוק מבנים בוחרים בעלי הדירות להתקשר עם יזמים שינהלו את ההליך.
הכדאיות הכלכלית של היזמים הינה המרכיב המרכזי הקובע באם יחזקו את המבנים. מובן אם כן כי אחת הביקורות המרכזיות על תמ"א 38 הינה כי בניינים באזורי פריפריה שלעיתים נמצאים באזור סיכון גבוה יותר לרעידות אדמה מאשר בניינים באזור גוש דן, לא יכולים ליהנות מתמריצי תמ"א 38 כיוון שאין כדאיות יזמית בביצוע פרויקט באזורם.
מאמר זה נכתב לשם סקירה כללית ואין לראות בו משום ייעוץ, המלצה או חוות דעת משפטית כלשהם.
בכל שאלה, הבהרה, הערה או הארה ניתן לפנות אל עו"ד אוריאל ביליצקי. באמצעות הודעת וואטסאפ או SMS לטל' נייד:052-9386882
דוא"ל: [email protected] | טל' נייד: 052-7658475 .