מזונות בפשיטת רגל
חוב מזונות בהליך פשיטת רגל הינו בעל מאפיינים מיוחדים אותם נסקור במאמר שלהלן.
חוב מזונות מזונות אישה ו/או מזונות ילדים בפשיטת רגל הינו שונה משאר חובות בהליך פשיטת הרגל וזאת בגין העובדה כי דמי המזונות משמשים לצורך מחייתם של הזכאים להם.
חוב מזונות בפשיטת רגל אפשרי בשני אופנים:
מצב א': חוב מזונות שנוצר טרם מתן צו הכינוס לחייב.
מצב ב': חוב מזונות לאחר מתן צו כינוס לחייב.
לדוגמה : חייב שהתגרש מאשתו וחוייב על פי פסק דין לשלם דמי מזונות סך של 3,000 ₪, החייב לא שילם כלל ולאחר שנה החל בהליכי פשיטת רגל. נוצר חוב של 12*3,000=36,000 ₪ לפני מתן צו כינוס וישנו חיוב דמי מזונות שוטפים לאחר מתן צו הכינוס.
במצב א' חוב המזונות הינו חוב שנוצר קודם למתן צו הכינוס לחייב כלומר חובות עבר, ומשכך הוא נחשב חוב בר תביעה בפשיטת רגל ועל הזכאים למזונות להגיש תביעת חוב לכונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר). בדוגמה הנ"ל 36,000 ₪ בצירוף ריבית והצמדה.
יצוין כי במקרה הנ"ל יש לזכאים למזונות מספר יתרונות על שאר הנושים:
יתרון אחד על יתר הנושים הינו בכך שחוב מזונות בפשיטת רגל הינו חוב בדין קדימה וכאשר יחלק המנהל המיוחד/נאמן את הכספים שהצטברו בקופת הכינוס, חוב המזונות ישולם חוב המזונות לפני שאר הנושים.
יתרון נוסף שיש לזכאים למזונות הינו בכך שחוב מזונות בפשיטת רגל אינו בר הפטר, כלומר גם אם החייב הוכרז פושט רגל ואף קיבל הפטר על חובותיו, על חוב המזונות לא יחול ההפטר והחייב עדיין מחוייב לשלם את חוב המזונות שנותר.
במצב ב' חוב מזונות בפשיטת רגל שלאחר מתן צו כינוס החייב צריך לשלם את דמי המזונות, ועל הזכאי למזונות ו/או החייב להגיש בקשה לבית המשפט של הפשיטת רגל לקציבת מזונות על פי סעיף 128 לפקודת פשיטת הרגל. בית המשפט בדרך כלל יבקש את תגובת הכנ"ר ו/או המנהל המיוחד, ידון בעניין מתוך גישה שבה החייב יוכל לשקם את עצמו ויסדיר את חובותיו מול חוב שאר הנושים ויקצוב את דמי המזונות שעל החייב לשלם בתקופת ההליך של פשיטת הרגל.
בדוגמה הנ"ל ייתכן בית המשפט יקצוב לדמי המזונות סך של 1,800 ₪ בחודש על מנת שהתשלום החודשי של החייב יכלול גם כסף שיחולק לשאר הנושים.
יצוין כי במידה ובית המשפט קצב את המזונות בסך הנמוך מפסק הדין שניתן לזכאים, ההפרש בין דמי המזונות שבפסק הדין לדמי המזונות שלאחר קציבתם אינו בר הפטר ולאחר שהחייב יסיים את הליך פשיטת הרגל ויקבל הפטר, הזכאים למזונות יוכלו לתבוע את ההפרש הנ"ל.