מחיקת חובות בהליך פשיטת רגל
מחיקת חובות בהליך פשיטת רגל הינו השלב הסופי בהליך בו מקבל החייב צו הפטר. משמעות הצו הינה כי בית המשפט מחק את חובותיו של החייב שהיו עד מועד קבלת צו הכינוס. החייב פותח דף חדש בחייו ללא חובות העבר.
שאלה שרבים מהחייבים שואלים היא האם ימחקו חובותיהם בהליך פשיטת רגל?
התשובה לשאלה הזו היא כי סיכויים רבים יש כי בסופו של הליך פשיטת רגל המתנהל כראוי מצד החייב הוא יהנה ממחיקת החובות בהליך פשיטת הרגל.
הליך פשיטת הרגל ומחיקת החובות לא נקבעים על פי גובה החובות של החייב, התשלום החודשי שנקבע לחייב בצו התשלומים נקבע על פי מספר פרמטרים ביניהם: מצבו המשפחתי, מצבו הרפואי,גילו, השכלתו, פוטנציאל ההשתכרות של החייב ונכסיו.
משכך, יכול להיות חייב אשר חובותיו הינם בסך כולל של מיליוני שקלים והחייב יידרש לשלם בצו התשלומים 200-300 ₪ בחודש, ואילו חייב שחובותיו הינם בסך 100,000 ₪ והחייב ידרש לשלם בצו התשלומים 1,000 ₪ בחודש.
זאת לאחר שבית המשפט יעיין, ישקול ויאזן על פי הנתונים שבפניו על מצבו הכלכלי של החייב.
בפש"ר 1906/03 (תל אביב- יפו) שטרן שלמה נ' כונס הנכסים הרשמי- מחוז ת"א
נמנו מספר שיקולים לעניין הפטר בפשיטת רגל. להלן ציטוט מפסק הדין:
בין השיקולים שישקול בית המשפט בדונו בבקשה למתן הפטר ניתן למנות את התנהלות החייב עובר ובמהלך פשיטת הרגל, את האמור בתסקיר הכנ"ר, את עמדת הנאמן והנושים וכן את התועלת הצפויה לנושים מהימשכות ההליך.
במילים אחרות, שעה שמבוקש צו הפטר יש לשקול את תום ליבו של החייב, התנהגותו, החשיבות שבמתן הזדמנות "לפתוח דף חדש", היקף החובות, הסיכוי לשינוי כושר הפירעון ועמדת הנושים.
ראוי להפנות ל"הנחיות הכונס הרשמי הליכי פשיטת רגל פברואר 2004 (08.02.04)": כשתוצאות החקירה מעלות כי החייב תם לב וכי הוא עומד בקריטריונים הנדרשים לכך בדין, עמדת הכונס הרשמי תהיה כי ראוי ליתן לו כבר במעמד הכרזתו כפושט רגל הפטר לאלתר, או לאחר מכן במהלך ההליך, בהתאם למהלך התועלת שתהיה לנושים מהמשך ההליך.
להלן עיקרי השיקולים שיובאו בחשבון:
- יכולתו הכלכלית של החייב ופוטנציאל ההשתכרות שלו להחזרת החובות.
- מצבו הסוציואקונומי והבריאותי של החייב.
- קיומם של נכסים שניתן להיפרע מהם לטובת הנושים.
- זהות הנושים- האם רובם פרטיים לעומת עוסקים מורשים וחברות שבהליך פש"ר זכאיות
לקבל זיכוי בגין חובות אבודים.
- גובה החובות בעת היווצרותם.
- מידת התעניינות הנושים בהליך.
כפי שעולה מפסק הדין הנ"ל, השיקולים העומדים בפני בית המשפט האם יזכה החייב למחיקת חובות בפשיטת הרגל הינם יכולתו הכלכלית של החייב, מצבו הסוציואקונומי והבריאותי,מצב נכסיו, זהות ועניין הנושים בהליך פשיטת הרגל וגובה החובות.
חשוב לדעת כי הליך פשיטת רגל יכול להתאים לחייב גם כאשר יש לו נכסים.
האפשרות כי החייב יזכה למחיקת חובות בפשיטת רגל נכונה גם כאשר יש לחייב נכסים מסויימים, כגון:
חייב אשר ברשותו דירת מגורים והחובות הינם שלו ולא של רעייתו, הרי שדירתו נחשבת "דירה תפוסה" כלומר שלא ניתן להוציא את רעייתו מהדירה ומשכך ערכה יורד משמעותית, מקובל שעל החייב להעמיד סך של כ – 30-35% מערך הדירה אשר שייך לו, ייתכן כי אף אין בכך כמעט תועלת לנושים במכירתה.
לדוגמה: זוג שבבעלותו דירה השווה 1,400,000 ₪ ומוטלת על הדירה משכנתא בסך של 600,000 ₪, הרי שווי הדירה הינו 800,000 ₪, חלקו של החייב הינו 400,000 ₪ ו30% מ- 400,000 ₪ הינם כ 120,000 ₪, סיכוייו גבוהים כי בהעמדת סכום כזה לטובת קופת הכינוס, יוכל לסיים את הליך פשיטת הרגל, לקבל הפטר ומחיקת כל חובותיו בהליך פשיטת רגל.